Vanliga frågor
Vad används Easydrift till?
Easydrift D.T.S (Driver Training System) kan användas i flertalet olika syften. Det unika och fantastiska med systemet är dess mångsidighet. Easydrift möjliggör bland annat:
- Utbildning, lära sig hantera en bil under hala förhållanden. Du väljer själv hur specifik halkan skall vara (under- eller överstyrning, simulera dikeskörning m.m.)
- Få en känsla för hur en bil beter sig, dess fysiska och tekniska möjligheter men framförallt begränsningar. Övergången mellan fäste och sladd är mycket exakt och går att känna flera gånger i följd. Du får alltså tid på dig att hitta den precisa gränsen av grepp. Allt i låga, säkra hastigheter.
- Lek och stoj, se filmen på "MINI" bowling för ett exempel.
Vad kostar det?
Kontakta oss för offert.
Vad är fördelarna?
Fördelarna med systemet är många:
- fler alternativ i urval av övningsområden
- lägre kostnad än andra alternativ, både i inköp och underhåll
- låg miljöpåverkan då ringarna inte efterlämnar några gummirester, däckrök eller spår på marken
- låg ljudnivå oavsett hastighet utan "däckstjut"
- enkel installation
- systemets låga vikt som medför låga utsläpp, praktiskt att handskas med, lätt att förvara och transportera.
Hur installerar jag Easydrift?
Vid själva installationen krävs att du har ett luftmunstycke till en kompressor med backventilsfunktion. Med munstycket suger du ut luften ur däcket för att få ett vakuum. Därefter trär du på ringen och fyller upp däcket igen. Munstycket köper du av oss vid din första order. Se filmen på en installation.
Behövs det något mer än bara Easydrift ringar?
Nej, ingen bevattning eller modifikationer krävs på underlaget för att skapa låg friktion. Vid riskutbildning krävs ett speciellt friktionsintervall som angivits av myndigheten. Kontrollera att den yta du tänkt att använda uppfyller alla nödvändiga krav eller kontakta oss så hjälper vi er.
Hur länge håller ringarna?
Livslängden beror på flera saker. Bl.a. strävheten på den yta du kör på, vilken hastighet du kör i, bilens tyngd osv.
Högre hastigheter medför högre temperatur i materialet vilket leder till högre slitage.
Vid riskutbildning (halkkörning för körkort) är det faktiska sladdmomentet endast en liten del av körningen vilket ger lång livslängd över tid.
Vilka hastigheter kan jag köra i?
Ringarna håller som ett höghastighetsdäck och är testat upp till 250km/h. En sladdeffekt kan du få redan vid så låga farter som 20km/h och uppåt, vilket medför låga påfrestningar på fordonet, alltså lägre slitage.
Vilken beläggning kan jag köra på?
Du kan köra på all typ av belagd yta så som asfalt eller betong. Du bör undvika löst liggande grus och sten där du vistas.
Får man köra med ringarna i trafik?
Nej, det är endast tillåtet att använda systemet på avlysta områden under kontrollerade förhållanden. Att använda systemet få fel sätt eller plats kan innebära stor fara.
Fram-, bak- eller fyrjulsdriven bil?
Det har ingen betydelse funktionsmässigt vilken typ av drivning du har. Resultat blir därefter. Placeringen av hjulen, fram eller bak, påverkar förstås dynamiken. I riskutbildning 2 B krävs att bilen är utrustad med ringar på alla fyra hjulen.
Måste jag ha en speciell bil?
Nej, det som avgör är att däckets ytterdiamter ska passa i ringens innerdiameter. Fälgar anpassar du förstås också till den bil du ska använda för att bultmönstercirkeln ska vara rätt. Easydrift som system passar alla personbilar upp till 3,5 ton men även lätta lastbilar samt andra typer av modifierade fordon så som ambulanser, polisbussar, limosiner, säkerhetsfordon etc.
Hur får jag systemet att passa på min bil?
Easydrift passar alla typer av personbilar. Det finns två olika storlekar på ringarna. DTS600 är standardmodellen för personbilar. DTS660 är till för större fordon. Vi kan även erbjuda en skräddarsydd lösning för mindre personbilar, i den minsta kategorin av klasser där hjulhuset är för litet för DTS600.
Tänk på att det krävs att du har rätt dimension på däcket för att ringen ska passa. Kontakta oss för aktuella dimensioner för just din bil.
Till tunga fordon sker tillverkning anpassad till de hjul ni ska använda. Det är däckets ytterdiameter som är avgörande för att få bästa passform och därmed också livslängd.